Duurzame energie & Waterhuishouding
Agrariër als oplossing voor energievraagstuk en waterhuishouding woonwijken
Aardgasvrije woningen en circulaire waterhuishouding realiseren voor nieuwbouwwijken? Het kan als gemeente en agrariër samen gaan werken. Woonhuizen van het gas af doordat ze de jaarronde restwarmte gebruiken van koude kasteelten. Nieuwbouwwijken waar de waterhuishoudingvraagstukken opgelost worden door de koppeling aan het agrarisch bedrijf.
Laat je inspireren hoe jij bij kunt dragen aan een duurzame energie en waterhuishouding. Als gemeente om de voorbeelden te integreren en stimuleren in de gemeente. Als agrariër om jou bedrijfsvoering duurzamer uit te voeren.
Energiebesparing
Met energiebesparing valt veel geld te verdienen: energiezuinige lampen, bewegingsmelders, tijdschakelaars, warmtewisselaars, goede isolatie van gebouwen en koelcellen.
Bedrijven en gemeentes met deze meerwaarde:
Sluit je aan!
Levert jouw bedrijf ook deze meerwaarde aan natuur en maatschappij? Maak het zichtbaar.
Geothermie
Aardwarmte of geothermie is een schoon alternatief voor aardgas; het stoot nauwelijks CO2 uit. Het wordt vooralsnog toegepast in de glastuinbouw. De belangstelling voor aardwarmte als duurzame energiebron voor de verwarming van woningen en industrie is groot.
Bedrijven en gemeentes met deze meerwaarde:
WKO (Warmte- en koudeopslag)
In de zomer wordt het water uit de koude opslag naar boven gepompt om de kas te verkoelen. Als het water door de kas is geweest, heeft het warmte opgenomen uit de kas. Dit warme water wordt weer opgeslagen in de warmte opslag om in de winter weer te kunnen gebruiken. De installatie zorgt voor de ideale omstandigheden in de kas en de gasinstallatie is overbodig. Sterker nog, het ‘overschot’ aan duurzame energie wordt opgeslagen in de grond en een buffertank. Idealiter worden woonwijken met dit overschot verwarmt.
Bedrijven en gemeentes met deze meerwaarde:
Zonnepanelen, zonnecollectoren op daken
Zonnecollectoren zijn onderdeel van een zonnewarmtesysteem waarbij zonlicht wordt omgezet in warmte. De warmte die een zonnecollector opwekt kan gebruikt worden voor proceswarmte. Dit betekent het verwarmen van ruimtes of water wat een aanzienlijke besparing op het gasverbruik kan betekenen.
Bedrijven en gemeentes met deze meerwaarde:
Zonnepanelen op water(bassins)
Zonnepanelen op water hebben meerdere voordelen: dubbel gebruik van schaarse ruimte, minder algengroei op het water en de panelen hebben een hoog rendement door het koelende effect van het water op zonnige warme dagen. We noemen het zon op waterbassin, maar het had ook licht op waterbassin kunnen heten. Want het gaat om het licht en niet om de warmte. De warmte maakt de zonnepanelen zelfs minder efficiënt. Dat is meteen één van de voordelen van het waterbassin. Het water uit het bassin koelt de panelen vanaf de onderkant waardoor ze ongeveer 10% efficiënter zijn dan op het dak.
Bedrijven en gemeentes met deze meerwaarde:
Opvang vrijkomende warmte koelcellen
Bedrijven en gemeentes met deze meerwaarde:
Sluit je aan!
Levert jouw bedrijf ook deze meerwaarde aan natuur en maatschappij? Maak het zichtbaar.
Bio filter voor circulair watergebruik met behoud van microbiologie
Regenwater en water dat gebruikt wordt om gewassen te beregenen, kan op container velden en kassen volledig hergebruikt worden binnen bedrijven. Door dit drainwater op te vangen en te zuiveren met een bio filter zoals een traagzandfilter of nanofilter. Dit zijn filters welke bestaan uit verschillende lagen natuurlijk materiaal waar het water doorheen gespoeld wordt. In de lagen zitten verschillende micro-organismen die de verontreinigingen uit het water halen.
Bedrijven en gemeentes met deze meerwaarde:
Bloeiende en kruidenrijke akkerranden: verbeteraar waterkwaliteit
Een belangrijke functie van bloeiende en kruidenrijke akkerranden is het verbeteren van de waterkwaliteit. Doordat deze een buffer vormt tussen de akker en het naastgelegen oppervlaktewater (zoals een sloot). Hierdoor is er minder uitspoeling van mest en gewasbeschermingsmiddelen.
Bedrijven en gemeentes met deze meerwaarde:
Inspiratie opdoen bij andere agrarische ondernemers?
Bekijk hier meer cases van agrarische bedrijven die een positieve bijdrage leveren op het gebied van het duurzaamheidsthema duurzame energie en waterhuishouding.
Van der Avoird Trayplant
Van der Avoird Trayplant is gespecialiseerd in het opkweken van aardbei- en framboos uitgangsmateriaal. De innovatieve manier van vermeerderen draagt bij aan de toekomstige voedsel- en energievoorziening waarbij ze een verbinding leggen tussen platteland en stad met...
Betaalbare, duurzame energie, waterkwaliteit en efficiënt watergebruik
Mede door energie ontwikkeld onze samenleving zich razend snel. Tegelijkertijd is energie één van de grootste problemen van deze eeuw. Er wordt teveel energie uit kolen, olie en gas gehaald waardoor deze bronnen uitgeput raken, landen afhankelijk maken en veroorzaken klimaatverandering. Energie veroorzaakt zo’n zestig procent van de uitstoot van broeikasgassen. De SDG doelen 7: betaalbare en duurzame energie, gaan over toegang tot betaalbare en betrouwbare energie, waarbij technologie om energie te verbeteren en op te slaan een grote rol speelt. Nederland wil in 2050 een volledig duurzame energievoorziening hebben. En daarnaast moet de CO2 uitstoot omlaag om klimaatverandering te beperken. SDG 6 richt zich op schoon water, in Nederland ligt hierbij de focus op waterkwaliteit en de efficiëntie van watergebruik. Daarnaast is waterbeheer van essentieel belang voor de weide- en akkervogels in Nederland.