Biodiversiteit
Bijdrage aan een vitaal platteland
Laat je inspireren hoe jij bij kunt dragen aan meer biodiversiteit.
Als gemeente om de voorbeelden te integreren en stimuleren in jouw gemeente. Als agrariër om jou bedrijfsvoering nog duurzamer uit te voeren.
Meer natuur door efficiënte bedrijfsvoering
Efficiënte bedrijfsvoering kan leiden tot een opbrengst die vele malen hoger ligt. Dit leidt tot de mogelijkheid om grond terug te geven aan de natuur: biodiversiteitsherstel door aanleg van natuur!
Bedrijven en gemeentes met deze meerwaarde:
Sluit je aan!
Levert jouw bedrijf ook deze meerwaarde aan natuur en maatschappij? Maak het zichtbaar.
Haagafscheiding: natuurlijke (gewas)bescherming
Door gebruik te maken inheemse vegetatie, die van nature voorkomen, kan biodiversiteit hersteld worden. Een positieve bijdrage aan het ecosysteem en bedrijfsvoering. Neem als voorbeeld de Els als natuurlijk afscheiding van percelen. In de zomer dient de haag onder andere als natuurlijke windvanger voor gewassen. ’s Winters is hij uitermate geschikt als overwinteringsplaats voor “natuurlijke vijanden”. Diverse Orius-soorten en sluipwespen kunnen vanwege de open structuur van de bast goed overwinteren. Met name in het voorjaar zijn deze “gasten” zeer welkom om eventuele luizen en tripsen, die de gewassen kunnen aantasten, op een natuurlijke wijze te bestrijden.
Bedrijven en gemeentes met deze meerwaarde:
Bloeiende en kruidenrijke akkerranden: natuurlijke (gewas)bescherming, verbeteraar waterkwaliteit en aantrekkelijk vitaal platteland
Waterkwaliteit
Ze verbeteren de waterkwaliteit doordat deze een buffer vormt tussen de akker en het naastgelegen oppervlaktewater (zoals een sloot). Hierdoor is er minder uitspoeling van mest en gewasbeschermingsmiddelen.
Verbinding boer burger
Burgers reageren enthousiast op weelderig bloeiende akkerranden, helemaal als ze weten dat de bloemen een functie hebben door bijvoorbeeld een informatiebord. Hierdoor dragen ze bij aan een positieve boer burger verbinding en een aantrekkelijk uitziend vitaal platteland.
Natuurlijke gewasbescherming
Akkerranden helpen met het verminderen van gewasbeschermingsmiddelen doordat ze op natuurlijk manier plagen kunnen bestrijden. De spinnen, kevers, zweefvliegen, sluipwespen en gaasvliegen kunnen de plaaginsecten, zoals bladluizen, in de gewassen mee onder controle houden. Gunstig voor People, Planet en Profit!
Bescherming kwetsbare soorten, vogels en bijen
Akkerranden geven beschutting, voedsel en nestgelegenheid voor vogels en andere dieren. Op deze manier vergroten ze biodiversiteit en beschermen kwetsbare soorten. Bijen en hommels maken gebruik van de nectar en stuifmeel en kunnen voor bestuiving van de landbouwgewassen zorgen.
Bedrijven en gemeentes met deze meerwaarde:
Inspiratie opdoen bij andere agrarische ondernemers?
Bekijk hier meer cases van agrarische bedrijven die een positieve bijdrage leveren op het gebied van het duurzaamheidsthema biodiversiteit.
Van der Avoird Trayplant
Van der Avoird Trayplant is gespecialiseerd in het opkweken van aardbei- en framboos uitgangsmateriaal. De innovatieve manier van vermeerderen draagt bij aan de toekomstige voedsel- en energievoorziening waarbij ze een verbinding leggen tussen platteland en stad met...
Werken in en met de natuur
Agrariërs hebben als geen ander te maken met biodiversiteit. Iedere dag werken ze in en met de natuur. Of dit nu op het land, in stallen of in kassen is. Overal zijn samenhangende ecosystemen van verschillende soorten planten, dieren en micro-organismen. Hoe groter de variatie hoe weerbaarder het systeem om veranderingen op te vangen. Inclusief de mens zijn we allemaal afhankelijk van biodiversiteit. De bij is daar misschien wel het meest praktische voorbeeld van. Zonder bijen geen bestuiving van bloemen wat simpelweg geen eten betekent.